Forn de paper

 
El pròxim diumenge dia 28, Àngel Igual i Adolfo Giner realitzaran un taller-workshop que consistirà en la construcció i posterior cocció d’un forn de paper.
Es realitzaran diferents tècniques, fumats, ceràmiques negres, decoracions amb sals, treballs amb sigillates, pitfiring…
 


Forn de Paper
El forn de paper també anomenat kamigama, és una adaptació contemporània de les cremes primitives realitzades amb combustibles sòlids (llenya). El forn es construeix amb una base que facilite l'entrada d'aire, sobre aquests. Damunt d'aquesta base es col·loca un suport que sostindrà les peces i al voltant el combustible que pot ser fusta, carbó, serradures, paper, etc. Un cop tenim la càmera de combustió es construeix la carcassa que serà el forn en si, per això utilitzarem papers que continguin gran quantitat de caolí (per exemple paper de diari) i que siguin poroses. Aquest paper ho anirem banyant en barbotina, preferiblement xamotada, fins que obtinguem un gruix d'uns 6 centímetres. A qui també podrem afegir algun tipus de malla metàl·lica per obtenir més consistència al forn.
Per a la cocció cal posar el foc molt lentament, gairebé a l'exterior de la creu, gradualment es van temperant les peces. Donen bon resultat el gres, però es pot fer servir qualsevol pasta i encara que es poden coure peces esmaltades donen millors resultats els brunyits o les sigillates. Les coccions solen arribar pràcticament a 1000 ºC, i atès que en la cocció se succeeixen les diferents atmosferes (oxidant, neutra i reductora) aquests forns ens permeten realitzar diferents tipus de coccions simultànies com són fumats, ceràmiques negres, decoracions amb sals, treballs amb sigillates, pitfiring, etc.
Durant el taller els alumnes treballen la decoració de les peces per diferents mètodes, porten una cocció i se'ls explica el funcionament d'aquesta tècnica i dels processos i reaccions que ocorren en el forn.
Al finalitzar el taller es realitza una valoració del mateix, contemplant tots els aspectes del procés d'Ensenyament / Aprenentatge; aquesta avaluació repercuteix en la planificació dels experiments proposats pels grups.
Àngel Igual / Adolfo Giner
 



Base del forn, es pot fer amb qualsevol tipus de maó,
però és millor refractari per si hi ha trencaments.

 


Col·locació de les peces (les galledes són
per fer diferents atmosferes).
 



Col·locant paper amb fang (barbotina)
sobre el volum que serà el forn.
 


Un cop feta la carcassa paper s'encén el forn.
 
Ja ha acabat ara només falta netejar les peces.
 
 
Construcción y cocción en horno de papel
A les 8.30h (duració aproximada 9h)
Diumenge 28 d'abril 2013



Lloc: Plaça Rei En Jaume de Vila-real (Castelló)

Més informació: aigualigual@yahoo.es tel.615824548

 

Les fotografies pertanyen a Adolfo Giner i Ángel Igual