Dimecres, 2 de maig de 2012, a les 20:00 h.
Organitza: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert
Col·labora: MUBAG
Obra: Cercenador de dedos decisorios d'Arcadi Blasco
La conferència del cicle “Descubre una obra de arte en el MUBAG” del mes de maig, ens presentarà una obra del conegut ceramista i pintor alacantí Arcadi Blasco. Pronunciarà la conferència Emilio Soler Pascual, historiador i escriptor, col·laborador d'aquest Institut, i amic personal de l'artista.
Gran mestre i millor amic, Pontevedra 2008
Incansable, Arcadi a Pontevedra 2008
Al seu taller en la partida de Bonalba, 2011
Obra a descobrir:
Títol: Cercenador de dedos decisorios.
Tècnica: Acrílic sobre aglomerat. Assemblatge sobre ceràmica.
Mides: 71,50 x 96 cm.
Artista: Arcadi Blasco (Mutxamel, 1928)
Alacantí de Mutxamel, fill de sastre i brodadora, neix el 1928. En el seu actual retir de Bonalba, i sempre que pot, practica la recol·lecció de l'oliva, la mateixa que en el passat anava a parar al trull dels seus avis. Ben aviat la música es creua en el seu camí: ell diu que gràcies als ensenyaments de la seva germana. Arcadi, el 1942, ingressa al Seminari oriolà i arriba a obtenir per oposició la plaça d'organista. Però la carrera eclesiàstica no és el seu i el 1945 torna a casa. Madrid sembla ser la sortida vital per a un jove que anhela ser artista i cap a la capital dirigeix els seus passos al començament de 1947. Còpia als mestres del Prado per vendre'ls al Rastre i, sobretot, es matricula a l'Escola Superior de Belles Arts. La "mili" l'envia a València i allí continua els seus estudis a l'Acadèmia de Sant Carles. A El Paular, coneix a la qual seria la seva esposa, la ceramista Carme Perujo. Al poc, comença la seva col·laboració amb el mestre Vázquez Díaz.
El taller a Bonalba, el seu refugi
d’on surten totes les seues creacions
d’on surten totes les seues creacions
A partir d'aquest moment, tot succeeix a un ritme vertiginós: una beca de la Diputació alacantina li obre les portes de l'Acadèmia d'Espanya a Roma. És una experiència que el portarà pels camins de la ceràmica, especialment després de conèixer als artesans de Conca, de Sevilla, d 'Agost. Es muda a una nau de Madrid on instal·la un forn i comença a treballar amb José Luis Sánchez. I amb Canogar, Pablo Serrano, Juana Francés, Saura, Manuel Rivera, Vento o Hernández Mompó. Col·labora amb arquitectes i ompli de vidrieres els nous poblats agraris de mig Espanya. El 1959, Arcadi presenta a l'Ateneu madrileny seus quadres ceràmics, rebent unes crítiques entusiastes en elevar el fang a la suprema categoria artística.
Rere les seues següents exposicions, Arcadi ja ha obtingut un suport unànime a la seua obra. El suport definitiu arriba amb la seua participació en la XXXV Biennal de Venècia on mostra al món la seua ideologia i el seu bé fer. A partir d'aquest moment, les principals col·leccions artístiques poblen les seves parets amb les seues obres ceràmiques. Arcadi Blasco, premi Maisonnave de la Universitat d'Alacant i Premi de les Belles Arts de la Generalitat Valenciana, és un mutxameler que no ha renunciat mai a les seues idees artístiques ni als seus ideals de justícia i llibertat.
Cartell de la conferència
Conferenciant: Emilio Soler Pascual
Llicenciat en Geografia i Història i Doctor en Història Moderna per la Universitat d'Alacant. Ha estat director general de Cultura de la Generalitat Valenciana entre 1981 i 1992, així com diputat socialista a les Corts Valencianes durant tres legislatures, entre altres càrrecs públics.
Autor de diversos articles i llibres sobre la història dels viatges i els viatgers per Espanya, especialment entre els segles XVII al XIX. Ha col·laborat en diversos catàlegs sobre exposicions d'artistes alacantins, incloses les dues últimes d'Arcadi Blasco al Museu Universitari d'Alacant i a la Universitat d'Alcalá de Henares. El 1996 va començar a donar classes a la Universitat d'Alacant en el Departament d'Història Medieval i Moderna, atès que s'ha jubilat recentment. Entre els seus càrrecs acadèmics figura el haver estat Director de la Universitat Permanent i Director de la Seu Universitària d'Alacant.
Actualment és soci numerari de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València, pertany al Patronat de la Fundació del Museu Arqueològic Provincial (MARQ), és membre del Patronat de la Fundació Art Segle XX de "L'Assegurada", Acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Hispanoamericana de Cadis, soci de la Societat Geogràfica Espanyola i col·laborador de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert en el Departament de Publicacions.
Text extret de la pàgina del Museu
Si voleu veure més informació d’Arcadi ací a El meu llogaret
Punxeu en aquestos enllaços:
Punxeu en aquestos enllaços:
Arcadi Blasco, Retrat
Arcadi Blasco, Enhorabona!
Arcadi Blasco, Homenatge
Arcadi Blasco, El pescador