Os ollos das palabras

Un laberint d'argila i paper, de tinta i escaiola, de silenci i memòria. Aquesta és la nova proposta que ofereix l'Arquivo da Cidade da Cultura de Galícia, que des d'avui i fins al mes de juny acull l'exposició Os ollos das palabras, un projecte conjunt de l'escriptor i pintor Baldo Ramos i l'artista plàstic Caxigueiro amb el qual pretenen fer reflexionar al públic sobre el valor del llibre més enllà del seu paper com a espai per albergar continguts. El llibre com a contenidor d'imatges, d'afectes i metàfores.


Daniel Caxigueiro / Baldo Ramos

Amb un leit motiv comú, Os ollos das palabras és la culminació d'un diàleg de dos artistes connectats estèticament: Baldo Ramos des del format de llibre d'artista i Caxigueiro des dels seus treballs escultòrics i instal·lacions sobre aquests elements. Una trobada facilitada pel poeta Eduardo Estévez que ha propiciat una mostra en la qual el llibre com a format d'expressió s'erigeix en autèntic protagonista.
Instal·lacions, llibres en paper de gran format, escultures en gres, poemes visuals, versos escrits en diàleg amb les creacions plàstiques… són algunes de les aportacions personals amb les quals Baldo Ramos i Caxigueiro conviden a contemplar el llibre des de les paraules i habitar les paraules des de la matèria que manipula l'artista. Un diàleg radical amb les entranyes d'aquests llibres que mai es tanquen en acabar de llegir-los.

 Fotografia de Manuel G. Vicente, extreta del blog Cidade da Cultura

Os ollos das palabras explica a més amb dos homenatges: una instal·lació dedicada a Isaac Díaz Pardo, pintor, ceramista, dissenyador i editor fundador de Ceràmiques do Castro, i Laboratori de Formes i Sargadelos, on Caxigueiro va començar a desenvolupar la seva activitat; i un llibre amb el qual Baldo Ramos pretén recordar la figura de Celso Emilio Ferreiro, de qui aquest any celebrem el centenari del seu naixement.

Os ollos das palabras
Caxigueiro / Baldo Ramos

des de març a juny de 2012
Santiago de Compostela