El patrimoni esborrat


Sempre hi ha expectació davant d’un llibre. En aquest cas, molta! Tinc davant el llibre El patrimoni esborrat de Rafael Requena Díez, de la Editorial Afers.
 
La portada és una taula de torn d’un obrador de Manises, enderrocat en el 2010.
Fotografiada per Teresa Santonja en 2009.
 
Catedràtic de dibuix, i escriptor, Requena, a més, és un estudiós de la ceràmica. Coautor amb Josep Pérez Camps de llibre Taulells de Manises 1900-1936 publicat pel Museu de Ceràmica de Manises.
També és autor del mural de ceràmica que presideix el IES Joan Fuster de Sueca, amb una imatge d’aquest assagista valencià, on les tonalitats de cobalt i els aforismes del propi Fuster donen la benvinguda als joves que allí estudien. Ací teniu un video del procés de creació del Mural Fuster. Amb ell també col·laboraren com assistents tècnics els ceramistes Rafael Sornosa i Vicent Gimeno.
 
Mural de més 900 peces instal·lat al IES Joan Fuster de Sueca.
 
Requena en aquest últim llibre sobre el desaparegut barri d’Obradors de Manises i la desaparició del patrimoni cultural, té la sort, merescuda, de comptar amb un pròleg de Gil-Manuel Hernández i un epíleg de Romà de la Calle.
 
En la introducció el propi autor ens diu:
La concentració de 700 any d’activitat artesana ininterrompuda i de tota la saviesa i experiència transferides simbòlicament al conjunt de tallers ceràmics aplegats en un punt geogràfic tan concís, mereixia una consideració més respectuosa – o alhora més intel·ligent- en una època en què la conservació del patrimoni històric, material i immaterial, és un paradigma consubstancial a la cultura de les societats desenvolupades.
Bé, vos deixe i seguisc llegint...